Jan Willem Sieburgh is de nieuwe interim-directeur van het Wereldmuseum in Rotterdam. Dat heeft de Raad van Toezicht gisteren besloten.

Sieburgh (1950) werd in 2013 interim-directeur van het Tropenmuseum in Amsterdam. Eerder was hij jarenlang zakelijk directeur van het Rijksmuseum.

Wereldmuseum aan rand afgrond

Vorige maand kondigde Stanley Bremer zijn vertrek als directeur van het Wereldmuseum aan. Zijn besluit kwam na een vernietigend rapport van Gitta Luiten over zijn beleid, dat het Wereldmuseum tot aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Bremer legt ook zijn bestuursfuncties neer. Eerder zei hij nog aan te blijven als directeur, maar op 24 april, op de dag dat een tweede rapport van de Rekenkamer verscheen over het functioneren van het museum, kondigde hij zijn vertrek aan.

In het rapport van de Rekenkamer staat dat ook de gemeente veel blaam treft, omdat zij naliet te controleren of de collectie goed werd beheerd.

Het Wereldmuseum betaalt Bremer zijn salaris door tot aan zijn pensionering. Hij is op afstand ‘adviseur en gastcurator’ van het museum, dat in zware financiële en organisatorische problemen verkeert.

Lees verder op nrc.nl…