Voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller wordt de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat heeft het zelfstandig bestuursorgaan vandaag laten weten. Rosenmöller gaat op 15 juli voor vier jaar aan de slag bij AFM.

Behalve een nieuwe voorzitter krijgt de raad ook drie nieuwe leden: Annemarie van Gaal, Rob Becker en Bart Koolstra. Interim-voorzitter Diana van Everdingen blijft bij de raad als vicevoorzitter. AFM streefde naar een “breed samengestelde raad van toezicht” en de nieuwe leden zijn uitgebreid getoetst op geschiktheid en betrouwbaarheid. Zo werd gekeken naar hun ervaring en naar welke nevenfuncties en financiële belangen zij verder hadden.

Strengere eisen

De nieuwe raadsleden worden beëdigd door minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën). Hij zei vorig jaar dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan het interne toezicht bij AFM. Die oproep ging gepaard met een ontslaggolf bij de raad van commissarissen. Slechts één van de vier leden behield zijn baan.

AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven is verheugd over de vernieuwde raad van toezicht:

Er is gekozen voor Rosenmöller vanwege zijn grote politiek-bestuurlijke expertise, zo meldt AFM. De oud-politicus zat dertien jaar in de Tweede Kamer en was voorzitter van meerdere overheidscommissies. Op dit moment is hij voorzitter van de VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs.

Lees verder op nrc.nl…