Roger van Boxtel is vanaf augustus tijdelijk president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Minister Jeroen Dijsselbloem benoemde hem voor een jaar, meldt de NS.

Van Boxtel (61) was tot vorige maand fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Ook was hij tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis. Vanaf 2016 zal de Raad op zoek gaan naar een definitieve invulling van de topfunctie.

Met Van Boxtel wil NS een begin maken aan het herstel van “rust en vertrouwen”. Begin juni vertrok Timo Huges als CEO van de NS. De raad van commissarissen had het vertrouwen in hem opgezegd, na fouten bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Na het rommelige vertrek van Huges, stapte ook Carel van den Driest op, voorzitter van de raad.

In mei kwamen na intern NS-onderzoek malversaties aan het licht bij dochterbedrijf Abellio, dat zich schuldig bleek te hebben gemaakt aan bedrijfsspionage. Op deze manier hoopte Abellio het Limburgse openbaar vervoer te winnen. Huges bleek op de hoogte te zijn van “ernstige onregelmatigheden”, zoals de NS zelf de fraude noemde. De NS-topman wist dat vervoersbedrijf Qbuzz, dochter van Abellio, concurrentiegevoelige informatie doorspeelde aan Veolia. Eerder ontkende Huges dat. Na de ontstane onrust gunde Limburg de aanbesteding aan Arriva.

Dit bericht wordt aangevuld.

Lees verder op nrc.nl…