President-commissaris Ferdinand Piëch vertrekt per direct bij de Duitse autofabrikant Volkswagen. Reden voor zijn vertrek is het gebrek aan vertrouwen tussen de 78-jarige Piëch en zijn collega’s in de top van VW, zo meldt het concern uit Wolfsburg vandaag. Ook zijn vrouw Ursula Piëch vertrekt als commissaris bij Volkswagen.

Het vertrouwen van de bestuurders in Piëch – en ook de vertrouwensband andersom – liep recentelijk een flinke deuk op toen de president-commissaris in Der Spiegel publiekelijk afstand nam van de topman Martin Winterkorn. Maar Winterkorn weigerde op te stappen en kreeg daarbij steun van aandeelhouders.

Geen ‘wederzijds vertrouwen’ meer

Onder meer de Duitse deelstaat Nedersaksen, die een vijfde van het stemrecht bezit, schaarde zich achter de topman. En ook de familie Porsche, samen met Piëch grootaandeelhouder van Volkswagen, distantieerde zich van de president-commissaris. Door die tweedeling is er geen “wederzijds vertrouwen” meer, aldus Volkswagen.

Piëch wordt nu tijdelijk opgevolgd door Berthold Huber, de plaatsvervangend voorzitter van de raad van commissarissen. Terwijl die de honneurs tijdelijk waarneemt, moeten de aandeelhouders van Volkswagen nu op zoek naar een vaste vervanger voor Piëch.

Lees ook op NRC Q: Dominant en bikkelhard, dat is de topman van Volkswagen.

Lees verder op nrc.nl…