Voormalig NS-topman Timo Huges ontkent dat hij op 5 juni zelf ontslag heeft genomen bij het vervoersbedrijf. Huges stelt dat hij alleen zijn taak als bestuurder heeft neergelegd, zo schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vanavond aan de Tweede Kamer. Dijsselbloem en de toezichthouders bij de NS zijn het daar niet mee eens.

De NS en Dijsselbloem maakten op 5 juni bekend dat Huges ontslag nam bij de vervoerder. Hij deed dat nadat de raad van commissarissen van de NS het vertrouwen in hem had opgezegd. Huges zou in het onderzoek naar de fraude bij dochterbedrijf Qbuzz onvolledige en onjuiste informatie hebben gegeven, zo meenden de toezichthouders.

Ontslag alleen mondeling

Huges ontkent nu dat hij zelf wegging, schrijft Dijsselbloem in een nieuwe kamerbrief over de oud-topman van NS. Volgens de minister en de commissarissen bij NS heeft hij wel degelijk op 5 juni zelf zijn ontslag ingediend. Probleem is alleen dat dit besluit niet op papier is gezet, aldus Dijsselbloem.

Mocht Huges blijven betwisten dat hij ontslag nam, dan moet volgens de minister de rechter uitsluitsel bieden. En als die zegt dat het mondelinge ontslag van Huges niet rechtsgeldig is, dan wil Dijsselbloem alsnog zorgen dat de vroegere topman bij NS vertrekt. Hij schrijft:

Huges dwong betaling bonus af

Naast de onduidelijkheid over het vertrek van Huges meldt Dijsselbloem in de Kamerbrief van vandaag ook dat de NS-topman de uitbetaling van zijn bonus afdwong. Er was op dat moment nog geen toestemming voor het uitbetalen van de bonus. Toch gaf Huges zijn werknemers de opdracht die uit te betalen, aldus Dijsselbloem.

Voor het weekeinde schreef Dijsselbloem ook al een Kamerbrief over de bonus van de NS-top. Die zou volgens de minister “onacceptabel” zijn omdat Huges het vervoersbedrijf in diskrediet heeft gebracht. Dat geld wil Dijsselbloem nu terugvorderen, zo herhaalde hij vandaag nogmaals.