Carel van den Driest, voorzitter van de raad van commissarissen van NS, stapt op. Dat meldt NS op de website. Hij zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de situatie rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

In een brief (hier) aan minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) schrijft hij het volgende:

De aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg wordt een zaak van justitie, zo werd vanmorgen bekend. De fiscale opsporingsdienst FIOD is een onderzoek gestart naar malversaties bij de aanbesteding. Enkele verdachten zijn al verhoord. Limburgse media melden dat het zou gaan om een directeur van toezichthouder Trafficon, dat de Regiotaxi in 22 Limburgse gemeenten controleert.

Deze man, die verdacht wordt van valsheid in geschrifte, zou oud-directeur René de Beer van Veolia tijdelijk hebben aangenomen bij het bedrijf dat hij erop nahield om zo het concurrentiebeding dat De Beer had bij Veolia te omzeilen. De Beer lekte later bedrijfsgeheimen naar Abellio. Vorige maand deed Veolia aangifte tegen hem.

over de aanbesteding

In mei kwamen na intern NS-onderzoek malversaties aan het licht bij Abellio, het dochterbedrijf van de NS, dat zich schuldig bleek te hebben gemaakt aan bedrijfsspionage. Dit in een poging de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer te winnen. Spil in die bedrijfsspionage was volgens het rapport Veolia-directeur De Beer, die via een schijnconstructie door Abellio bij Veolia werd weggehaald. Voorafgaand aan die geheime overstap lekte hij interne Veolia-informatie naar Abellio.

Na de ontstane onrust gunde Limburg de aanbesteding aan Arriva. Bij de NS vertrok topman Timo Huges omdat hij vragen van vervoersbedrijf Veolia zou hebben doorgespeeld aan NS-dochter en concurrent Qbuzz.

Dit bericht wordt bijgewerkt.

Lees verder op nrc.nl…