ProRail heeft een verlenging van vier onderhoudscontracten geheim gehouden voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de eigen raad van commissarissen. De contracten hadden een looptijd van 3,5 jaar, maar de directie van ProRail heeft deze vorig jaar een looptijd van tien jaar gegeven. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld vandaag laten weten (pdf) aan de Tweede Kamer.

De contracten waren in eerste instantie al onderhands gegund en de directie van de spoorinfrastructuurbeheerder heeft bij de verlening ervan interne waarschuwingen genegeerd, zo is naar voren gekomen uit een onderzoek van accountantskantoor PWC. Met de verlenging overtreedt Prorail bovendien de regels omtrent aanbesteding.

Mansveld laat weten dat de handelswijze bij “niet door de beugel” kan. “Daarom zijn maatregelen noodzakelijk.” De raad van commissarissen van Prorail heeft eerder deze maand besloten om met de bevoordeelde aannemers te gaan bespreken of de looptijd van de contracten kan worden verkort.

De Kamer krijgt alleen de samenvatting van het PWC-onderzoek toegestuurd, omdat het rapport “bedrijfs- en privacygevoelige informatie” bevat. Lees de samenvatting hieronder:

pwcprorail

Lees verder op nrc.nl…