In de Tweede Kamer is vanmiddag forse kritiek geleverd op de houding van het kabinet inzake het machtsmisbruik door NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Een aantal partijen verweet minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) niets tegen het “valse spel” van NS te hebben gedaan.

De Kamer debatteert vandaag over alles wat afgelopen week naar buiten kwam over het gedrag van NS bij de aanbesteding van het ov in Limburg. In een vorige week gepubliceerd rapport constateerde de ACM (Autoriteit Consument & Markt) dat de NS-top op de hoogte was van concurrentiegevoelige informatie van Arriva en Veolia. Vrijdag stapte NS-topman Timo Huges op nadat de Raad van Commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Huges zou in het onderzoek naar een andere fraudezaak rond Veolia en Qbuzz onjuiste onjuiste en onvolledige verklaringen hebben afgelegd.

CDA en D66 vroegen zich af waarom het kabinet niet in een eerder stadium heeft ingegrepen. “Het kabinet wist ervan, maar deed niets”, zei CDA-Kamerlid Martij van Helvert, onder meer doelend op de eerste berichten over de onregelmatigheden bij NS in maart. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven was kritisch over het gebrek aan toezicht op de NS-top. “Uit niets blijkt dat minister Dijsselbloem zich als actief aandeelhouder heeft opgesteld”, aldus Van Veldhoven. D66 wil dat NS voorlopig wordt uitgesloten bij andere regionale aanbestedingen.

Onze economieredacteur Mark Duursma volgt het debat en twittert:

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Van Veldhoven (D66) over #spoorfraude: waarom greep Dijsselbloem begin maart niet in, toen bekend werd dat NS fout zat? Waar was RvC? 1 uur geleden
Twitter avatar markduursma Mark Duursma Van Tongeren (GL) verwijt Dijsselbloem onduidelijke opdracht aan NS: vooral publieke taak uitvoeren of keihard concurreren? #spoorfraude 14 minuten geleden

Vragen bij veel partijen over functioneren RvC

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland prees Dijsselbloem om zijn “daadkrachtige” besluit om Huges op het matje te roepen en weg te sturen. Wel vroeg Hoogland zich met een aantal andere Kamerleden af waarom het kabinet nog vertrouwen heeft in de Raad van Commissarissen van de NS, die zijn controlerende taak onvoldoende zo hebben uitgevoerd.

Hoogland pleitte ook voor een onderzoek naar de ‘dubbele pet’ die NS momenteel heeft. Het staatsspoorbedrijf dingt mee naar regionale concessies, maar biedt tegelijk aan de meedingende concurrenten ondersteunende diensten aan. De Kamer is verdeeld over de vraag of NS niet langer de stations in beheer mag hebben. De VVD en D66 willen dat ProRail dit beheer overneemt, maar veel andere partijen zien daar niets in:

Twitter avatar markduursma Mark Duursma De Boer (VVD) ook voor afpakken stations van NS, net als D66. PvdA, CU, SP en GL zien daar niets in #spoorfraude 44 minuten geleden

SP en PVV legden in hun inbreng de nadruk op de “puinhopen” die de marktwerking volgens deze partijen op het spoor hebben veroorzaakt. De oppositiepartijen willen een einde aan de aanbestedingen en NS en Prorail weer samenvoegen.

Dijsselbloem: NS kampt met zwak ontwikkeld normbesef

Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Mansveld reageren later vanavond op de vragen vanuit de Kamer. Dijselbloem schreef vrijdag al aan de Kamer dat NS “een diep cultuurveranderproces” gaan, want het bedrijf heeft volgens hem te kampen met een “zwak ontwikkeld normbesef en beoordelingsvermogen”.

Lees verder op nrc.nl…