De nieuwe topman van Delta Lloyd krijgt 150.000 euro meer loon dan zijn voorganger. Waar de onder druk van DNB vertrokken Niek Hoek acht ton als vast salaris kreeg overgemaakt, is dat voor Hans van der Noordaa 950.000 euro.

Dat meldt de verzekeraar in het jaarverslag. Daaruit blijkt verder dat het bestuur niet alle bonussen krijgt toegekend.

Reden voor de loonsverhoging voor de topman is het aankomende bonusplafond van 20 procent, legt de raad van commissarissen uit in het verslag. Al voor meer financiële instellingen was dat een reden om de vaste verdiensten te verhogen, bleek vorige week bijvoorbeeld bij ABN AMRO.

De andere bestuursleden van Delta Lloyd verdienen sinds twee jaar 592.500 euro per jaar. Hun loon werd toen met 37 procent verhoogd vanwege de destijds doorgevoerde interne bonuscap van maximaal 50 procent van het basissalaris. Daarmee liep de verzekeraar voor op de rest van de financiële sector in Nederland. Of de bestuursleden met de verdere wettelijke verlaging van de bonussen opnieuw compensatie krijgen, blijkt niet uit het jaarverslag.

Bonussen

Van de bonus die de bestuursleden van Delta Lloyd hadden kunnen krijgen, blijkt maar een klein deel toegekend. Zo kreeg Hoek 31,05 procent van de bonus die hij had kunnen krijgen, net als Onno Verstegen. De door DNB in twijfel getrokken financieel topman Emiel Roozen kreeg ruim 28 procent toegekend.

De bonussen worden toegekend op basis van een aantal doelstellingen, zoals hoogte van het dividend voor aandeelhouders, of de verzekeraar de klant voorop stelt en de operationele winst. Aan welke voorwaarden niet voldaan is, staat niet in het jaarverslag.

De bonussen die worden toegekend worden verspreid over een aantal jaar uitbetaald, en de toekenning kan later nog worden teruggedraaid. Opvallend is dat dat voor het boekjaar 2012 is gedaan. De tweede en derde tranche van die bonus worden niet uitbetaald. Ook is de bonus over 2013 verlaagd, blijkt uit het jaarverslag.

Lees bij NRC Q: DNB eiste vertrek van Delta Lloyd-topman Niek Hoek.

Lees verder op nrc.nl…