Hans Clevers, scheidend president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van het eerste ziekenhuis voor de behandeling van kinderkanker in Nederland. Dit meldt het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Clevers (1957) krijgt een budget van 20 miljoen euro om de onderzoeksafdeling van het kinderziekenhuis op te starten, en een afdeling met 200 onderzoekers gespecialiseerd in kankeroncologie.

Eerder werd al bekend dat Clevers in juni zou stoppen bij de KNAW. Het ziekenhuisbestuur hoopt dat de komst van Clevers als „een magneet” zal werken voor toponderzoekers uit de hele wereld. Clevers zegt zelf: „De concentratie van onderzoek in het Prinses Máxima Centrum maakt het mogelijk om heel gericht en met de beste mensen uit de hele wereld aan verbetering van onderzoek naar kinderkanker te werken.”

Tevens maakt het Prinses Máxima Centrum bekend dat Diana Monissen (1955) de nieuwe bestuursvoorzitter van het ziekenhuis wordt. Die functie heeft ze nu bij zorgverzekeraar De Friesland.

Met de benoemingen wil het ziekenhuisbestuur ruzies achter zich laten, vertelt Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen, vandaag in deze krant. Rond de oprichting van het kinderoncologisch ziekenhuis zijn strubbelingen met andere universitaire ziekenhuizen geweest.

Lees verder op nrc.nl…