In de ruzie tussen aandeelhouders van het Slotervaartziekenhuis is er bij de moedermaatschappijen van het ziekenhuis geen wanbeleid gepleegd. De schorsing door de rechter van Pim Schram, een van de betrokken bestuurders, wordt per direct opgeheven. De tijdelijk door de rechter aangestelde bewindvoerder legt zijn taken neer.

Dat heeft de Ondernemingskamer, een afdeling van het gerechtshof gespecialiseerd in conflicten binnen bedrijven, vanmiddag geoordeeld. Daarmee komt een eind aan de machtsstrijd om het ziekenhuis die zich de laatste jaren naar de rechtszaal had verplaatst.

Nederlaag voor Erbudak

De uitspraak betekent een nederlaag voor voormalig directievoorzitter Aysel Erbudak en haar familie. Zij werd begin 2013 geschorst en vervolgens ontslagen nadat zij in conflict kwam met zorgverzekeraar Achmea en met de belangrijkste eigenaar van het ziekenhuis. Ook kwam zij in botsing met de raad van commissarissen en de medische staf. Ruzies escaleerden nadat haar vaste zakenpartner en belangrijkste aandeelhouder van het ziekenhuis, vastgoedondernemer Jan Schram uit Beverwijk, eind 2012 overleed. In februari 2013 was Erbudaks positie onmogelijk geworden.

Omdat sommige aandeelhouders bang waren voor een terugkeer van Erbudak als nieuwe eigenaar van het ziekenhuis werd een truc toegepast om de familie van Erbudak ook als aandeelhouder buitenspel te zetten. De onderzoeker die dit in opdracht van de Ondernemingskamer deze aandelenuitgifte onderzocht, had hier scherpe kritiek op.

Erbudak had ontwrichtende rol

Maar de Ondernemingskamer heeft begrip voor de manier waarop de familie Erbudak overvallen werd door een emissie waardoor haar belang van 49 procent in het ziekenhuis in één keer verwaterde tot vrijwel nul procent. De rechter oordeelt dat die actie “moet worden bezien tegen de achtergrond van de crisis waarin het Slotervaartziekenhuis zich indertijd (begin 2013) bevond”. De rechter spreekt van een “ontwrichtende rol” van Erbudak. De manier waarop haar familie buitenspel is gezet, is geen wanbeleid en heeft de familie economisch gezien niet benadeeld, alleen juridisch door een reductie van de zeggenschap, zo oordeelt de rechter.

Het ziekenhuis is eind 2013 overgenomen door ondernemer Loek Winter. Samen met de IJsselmeerziekenhuizen (Lelystad, Emmeloord, Dronten) maakt het Amsterdamse ziekenhuis onderdeel uit van de MC Groep. Erbudak is in twee andere procedures veroordeeld tot betaling van meer dan 4 miljoen euro aan het ziekenhuis en aan een vennootschap waarin zij samen met vastgoedondernemer Jan Schram participeerde. Het openbaar ministerie onderzoekt enkele transacties die Erbudak als directeur namens het ziekenhuis deed. Het OM verdenkt Erbudak onder meer van valsheid in geschrift.

Lees ook: Twee jaar geleden werd Aysel Erbudak ontslagen als directeur van het Slotervaartziekenhuis. Van de rechter moet ze het ziekenhuis 1,7 miljoen terugbetalen. „Er was niks geregeld. Ik heb het over mezelf afgeroepen.” Lees hier het NRC-interview met Erbudak terug uit februari van dit jaar.

Lees verder op nrc.nl…