De Franse staat heeft haar macht binnen Air France-KLM veiliggesteld. Vanmiddag werd op de aandeelhoudersvergadering een motie afgewezen die moest voorkomen dat aandeelhouders dubbel stemrecht krijgen.

Partners die langer dan twee jaar aandelen in handen hebben, krijgen nu de mogelijkheid om hun invloed binnen het concern te vergoten. Goed nieuws voor de Franse staat, aldus NRC-verslaggever Mark Duursma die ter plaatse is:

De aanname van de zogenoemde wet Florange betekent onder meer dat Air France-KLM zich beschermt tegen activistische aandeelhouders: partners die uit zijn op snel kapitaal, zoals hedgefondsen. Onlangs vergrootte de Franse overheid ook al zijn belang in Renault. KLM-bestuursvoorzitter Pieter Elbers zei tegen Duursma tevreden te zijn met de uitslag:

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Pieter Elbers: goed dat langdurige aandeelhouders voordeel krijgen, we zijn een lange termijn business, op ava AF #KLM 1 uur geleden

Volgens de NRC-journalist was het verder opvallend dat de vergadering niet inzoomde op de financiële problemen van het concern. Veel vragen hadden een activistische aard als het vervoeren van proefdieren of het aantal vrouwen in de top van het bedrijf.

De aandeelhouders stemden ook in met het aanblijven van bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac. Een overweldigende meerderheid van 94 procent verzekerde hem van nog vier jaar aan de top van de de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep. Ook oud-politicus Jaap de Hoop Scheffer werd met 89 procent van de stemmen op zijn post in de raad van commissarissen gehouden.

Lees verder op nrc.nl…