De gemeente Rotterdam heeft directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum gewaarschuwd dat hij mogelijk persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld als objecten uit de collectie schade oplopen. Cultuurwethouder Adriaan Visser (D66) schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij geconstateerd heeft dat de collectie “onvoldoende beschermd” is. Hij heeft van Bremer “geëist” dat deze voor morgen maatregelen treft.

De afgelopen week nam Visser zowel telefonisch als schriftelijk contact op met de museumdirecteur. Bremer lag al onder vuur wegens zijn plannen om een groot deel van de collectie te verkopen. De gemeente heeft dat plan tegengehouden. Maar ook achter de schermen zou de situatie bij het museum niet in orde zijn. De gemeente stelde daarop twee onderzoeken in naar het Wereldmuseum.

‘Vertrouwen opgezegd’

Visser schrijft dat hij de uitkomsten van die onderzoeken niet wil afwachten. Bij een bezoek aan het depot constateerde de wethouder met eigen ogen dat de situatie niet op orde was. Daarnaast kreeg hij ook van de onderzoekers en anderen “signalen” dat sommige stukken in het museum niet naar behoren tentoongesteld en beheerd worden.

Volgens gemeenteraadslid Jos Verveen (D66) belooft de brief niet veel goeds voor Bremer.

Niet zomaar ontslaan

De wethouder kan Bremer formeel niet ontslaan. Dat kan alleen de raad van toezicht. Maar die is, zo bleek vorig jaar, niet meer in functie. Er zijn wel tijdelijke toezichthouders benoemd.

De gemeente laat momenteel twee onderzoeken doen naar het Wereldmuseum; een van een onafhankelijk onderzoeksbureau naar de interne bedrijfsvoering binnen het museum en een van de Rotterdamse Rekenkamer naar de manier waarop de gemeente op afstand toezicht hield op het museum. Die rapporten komen volgende maand uit.

Als duidelijk is wat de toestand is bij het museum, zal waarschijnlijk een nieuwe raad van toezicht worden benoemd. Die kan de museumdirecteur zo nodig uit zijn functie kan ontheffen. Bremer was vanavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Lees verder op nrc.nl…