De Blokker Holding, het bedrijf achter onder meer Blokker, Xenos en Intertoys, heeft vorig boekjaar een verlies van ruim 20 miljoen euro geleden. Dat blijkt uit het jaarverslag dat Blokker vandaag heeft gepubliceerd. De rode cijfers zijn volgens de inmiddels vertrokken topman Roland Palmer het gevolg van de dalende omzet en de moeilijke markt.

Daarnaast gaf de Blokker Holding in verhouding meer geld uit dan een jaar eerder. In het boekjaar dat begin 2014 afliep boekte de houdstermaatschappij achter de winkelketens nog een winst van 60 miljoen euro. Volgens Het Financieele Dagblad is het de eerste keer dat het bedrijf verlies lijdt.

Blokker kwam vorige maand al met omzetcijfers over het meest recente boekjaar, maar zei toen nog niets over de nettowinst. De inkomsten van Blokker daalden vorig jaar naar 2,1 miljard euro, tegen 2,7 miljard euro een jaar eerder. Die afname is overigens voor een deel te verklaren door de verkoop van bedrijfsonderdelen, zoals tuincentrum Overvecht.

‘Transformatie sneller doorvoeren’

Om de resultaten te verbeteren kondigde Blokker vorig jaar aan de winkels te gaan vernieuwen. Daarnaast gaat het bedrijf flink snijden in het personeel en verdwijnen er bijna 400 banen. Als gevolg van de cijfers schrijft het bedrijf nu in het jaarverslag dat deze “transformatie” nu sneller moet worden doorgevoerd.

In het jaarverslag voert Roland Palmer nog als topman het woord over de resultaten. Hij trad vorige week echter onverwacht af, na een verschil van inzicht met de raad van commissarissen. Waar dat over ging, werd er niet bij gezegd.

Lees verder op nrc.nl…