Sepp Blatter stapt op als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft hij zojuist aangekondigd tijdens een persconferentie in Zürich. Hij heeft de Zwitserse FIFA-bestuurder Domenico Scala gevraagd de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter te organiseren.

De 79-jarige Blatter werd vrijdag, ondanks een groot corruptieschandaal waar een reeks FIFA-officials bij betrokken is, nog voor een vijfde termijn herkozen door een meerderheid van de 209 FIFA-lidstaten. Het mandaat wordt echter niet gesteund door een groot deel van de voetballiefhebbers, zei hij. “De FIFA heeft een grondige herstructurering nodig.”

Voor sportredacteur bij NRC Bart Hinke kwam het besluit van Blatter als een volstrekte verrassing.

Het blijft speculeren over het precieze motief van Blatter, zegt Hinke. Hij denkt niet dat er afgelopen weekend ineens nieuwe feiten naar boven zijn gekomen in de onderzoeken van Zwitserland en de Verenigde Staten die Blatter hiertoe hebben aangezet.

“Ik denk dat de inschatting of hij over die corruptieonderzoeken zou kunnen struikelen al wel eerder gemaakt was. Kennelijk heeft hij toch ingezien dat hij niet meer verder kan en meer kwaad dan goed doet. Voor iemand die toch vindt dat voetbal verbroederend moet werken, zorgde hij natuurlijk alleen maar voor meer verdeeldheid. Die reflectie heeft hij blijkbaar de afgelopen dagen gehad.”

BBC-journalist Richard Conway was een van de weinige journalisten bij de persconferentie.

Twitter avatar richard_conway Richard Conway Blatter: Scala to monitor implementation of new measures. 36 minuten geleden

Na het vertrek van Blatter, was het woord aan Scala (1965). Scala was voorzitter van de financiële toetsingscommissie en had ook de leiding over het verkiezingscomité, dat voor afgelopen verkiezingen bepaalde wie zich mocht kandideren.

Twitter avatar richard_conway Richard Conway Scala: as independent.. Work to implement reforms and to put in conditions for new election. 33 minuten geleden

Twitter avatar richard_conway Richard Conway Scala: president to ask Exco to organise congress for new president election and vote on reforms. 32 minuten geleden

Twitter avatar richard_conway Richard Conway Scala says minimum 4 months to extraordinary congress 32 minuten geleden

Vanochtend werd bekend dat de FBI vermoedt dat de rechterhand van Blatter, Jérôme Valcke, 10 miljoen dollar aan smeergeld heeft overgemaakt aan Jack Warner. De uit Trinidad en Tobago afkomstige Warner, die vorige week is aangeklaagd, zou het geld hebben gekregen om zijn steun uit te spreken voor de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

Een tiental FIFA-bestuurders wordt verdacht van het jarenlang aannemen van steekpenningen van in totaal rond de honderd miljoen dollar bij het toewijzen van uitzend- en marketingrechten van voetbaltoernooien aan lokale partijen. Van betrokkenheid van Blatter is vooralsnog geen sprake. Maar door de recente arrestaties en de aanhoudende beschuldigingen van corruptie in een organisatie die sinds 1998 onder zijn leiding staat, kwam zijn positie steeds verder onder druk te staan.

Bekijk hieronder een tijdlijn met daarin schandalen die de wereldvoetbalbond achtervolgen:

Lees verder op nrc.nl…