ABN Amro gaat de omstreden salarisverhoging voor de top niet terugdraaien. De bank weigert toe te geven aan politieke druk die is ontstaan na aanleiding van die stap. Dat blijkt uit een brief die de raad van commissarissen gisteren naar het personeel van de bank stuurde die in handen is van de redactie van NRC Handelsblad.

President-commissaris van ABN Amro, Rik van Slingelandt, zegt daarin dat hij “de negatieve beeldvorming die er is ontstaan betreurt.” Tegelijkertijd verdedigt hij de verhoging.

Beursgang uitgesteld

Vorige week ontstond er ophef rond ABN Amro over de verhoging van de salarissen van zes van de zeven bestuursleden. Zij kregen er allemaal 100.000 euro bij in 2014, waarmee hun totale salaris uitkwam op ruim 7 ton. Alleen topman Gerrit Zalm kreeg geen verhoging.

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) stelde vanochtend zijn besluit tot een beursgang van de bank uit, na druk vanuit de Tweede Kamer. Verschillende fracties eisen opheldering van Dijsselbloem. De minister zegt eerst hierover het debat met de Kamer te willen aangaan alvorens hij de knoop over de beursgang doorhakt. Dat kan nog enige weken duren. “De rust en het vertrouwen rond de bank moet eerst terugkeren”, zei hij vanmiddag na de ministerraad.

Volgens president-commissaris Van Slingelandt komt de gewraakte verhoging de bestuurders toe omdat in 2012 hun bonussen werden afgeschaft. Bij wet werd toen geregeld dat banken met staatssteun geen bonussen meer mochten uitkeren, maar ter compensatie daarvan mocht ze wel de vaste salarissen een stuk verhogen.

‘Goed werkgeverschap’

De Raad van Commissarissen besloot deed dat in 2012 ook. Maar de bestuursleden zagen toen af van de verhoging. Dat die nu alsnog wordt doorgevoerd vindt Van Slingelandt getuigen van “goed werkgeverschap”.

Van Slingelandt:

Van Slingelandt stelt ook dat er al met al nog steeds sprake is van een versobering van de arbeidsvoorwaarden. Contractueel hebben ABN Amro-bestuurders nog altijd recht op een bonus van maximaal 50 procent. Die mag alleen niet uitgekeerd worden vanwege het bonusverbod. Als die wel zou uitgekeerd worden, kregen de bestuursleden er nog ruim 300.000 euro bij. In feite gaan de bestuursleden er dus 17 procent op achteruit, aldus de president-commissaris.

Legaliteit betwijfeld

De verhoging zou ongepast zijn gezien alle problemen bij banken de afgelopen jaren en niet bijdragen aan het herstel van het vertrouwen. ABN Amro moest zelf in 2008 door de staat gered worden. Het CDA trekt ook de legaliteit van de loonsverhogingen in twijfel.

Regeringspartij PvdA is woedend en zegt dat ABN Amro “aan zet” is. Dat kan maar één ding betekenen: het terugdraaien van de salarisverhoging. De Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van ABN Amro wilde gisteren geen reactie geven op het uitstel van de beursgang. Uit de brief blijkt verder dat ook medewerkers van ABN Amro kritische vragen hebben gesteld aan de top over de verhoging.

Lees ook op NRC Q: Waarom wachten we zo lang op de beursgang van ABN Amro? (€).

Lees verder op nrc.nl…